...n-au mai văzut pe nimeni decât pe Isus
Marcu 9,8

  Reactualizat: 14.01.2025 

Home  

   Viața eternă  ... și ce înseamnă ea pentru creștini - Dr. Francis Henry Bodman

   Putem privi viața eternă în două moduri:

  1. în originea și revelarea ei în Persoana Fiului lui Dumnezeu și

  2. așa cum este ea dată credincioșilor.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Mâna Domnului nu este prea scurtă ca să salveze - Autor necunoscut

   Acum câțiva ani, un domn pășea printr-o piață animată a unui mare oraș comercial, când un om în haine de lucru s-a apropiat și l-a salutat politicos. Domnul L. nu-l cunoștea pe om. Dar l-a frapat faptul că acela îl urmărise deja o vreme și îl observase. El l-a întrebat prietenos dacă are să-i spună ceva. „Da”, a fost răspunsul dat pe un ton politicos, „am chiar multe să vă spun și de aceea aș prefera, dacă ați avea bunătatea să mă însoțiți în locuința mea, care nu este departe de aici.” ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   „O locuință a lui Dumnezeu în Duh” - R.C.S.

   Versete călăuzitoare: Efeseni 2.11-22

   Articolul acesta redă conținutul unei prelegeri referitoare la Efeseni 2.11-22 și face parte dintr-un studiu al Epistolei către Efeseni. Nu s-a făcut nici o modificare din punct de vedere lingvistic a acesteia și de aceea poartă stilul de exprimare al referentului. O prezentare PowerPoint a prelegerii se găsește la linkul: https://www.mesagerul-crestin.net/PPS.htm, „O locuință a lui Dumnezeu în Duh” și poate facilita înțelegerea mesajului.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   „Speranța fericită” - C.H. Mackintosh

   Verset călăuzitor: Tit 2.13

   Este demn de remarcat faptul că Duhul lui Dumnezeu nu face niciodată o dovadă mai lungă a doctrinei referitoare la venirea Domnului. El pornește de la premisa că aceasta este speranța corectă, fixă, clar definită a Bisericii lui Dumnezeu și o folosește în consecință în toate ocaziile. Astfel, în al doilea capitol din Epistola către Tit găsim această „speranță fericită” introdusă în legătură cu cele mai obișnuite relații și îndatoriri ale vieții casnice.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Petru pe apă - C.H. Mackintosh

Verset călăuzitor: Matei 14.22-33

   Nu este nevoie de multă imaginație pentru a vedea în acest eveniment pe Petru ca fiind o imagine impresionantă a Bisericii lui Dumnezeu ca întreg sau a creștinului individual. Petru a părăsit corabia la chemarea lui Hristos. El a renunțat la tot ceea ce inima se agață atât de ușor și a pășit pe apele învolburate - pe o cale a credinței, o cale pe care nimic altceva decât simpla credință poate trăi o singură oră. Pentru toți cei care sunt chemați să meargă pe această cale, este ori Hristos ori nimic. Singura noastră sursă de putere este să ne ținem ochii credinței fixați ferm pe Isus și să „privim țintă la Isus, Inițiatorul și Desăvârșitorul credinței” (Evrei 12.2). De îndată ce ne luăm ochii de la El, începem să ne scufundăm.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Obligat de El - Grace and Truth Magazin

Verset călăuzitor: Matei 14.22

   Deși Domnul știa că furtuna va veni înainte ca ucenicii să ajungă pe celălalt țărm și deși știa frica și cutremurul care le vor umple inimile, El i-a obligat totuși să pornească. Dacă ar fi știut ei ce li se va întâmpla, cât de surprinși ar fi fost că El i-a obligat să urce în corabie!

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Un cuvânt de salut pentru cititori - Autor necunoscut

   Moise, slujitorul credincios al lui Dumnezeu, a spus odată: „Ne sfârșim anii ca pe un gând”, cu toate că a petrecut patruzeci de ani în Egipt, patruzeci în Madian și patruzeci în deșert ca lider al poporului lui Dumnezeu. O viață lungă, plină de evenimente, și totuși cât de repede au trecut anii! El se simțea de parcă „zbura” (Psalmul 90.9,10). Și noi avem experiențe similare. Abia a început un an, acesta se apropie din nou de sfârșit, mai ales dacă ne-a adus multă muncă și trudă, o alternanță bogată de bucurie și tristețe. Vrem să ne plângem de asta? Nu!

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Călătorii la Ierusalim - Autor necunoscut

   Scriptura vorbește despre diferite călătorii semnificative la Ierusalim. În 2 Cronici 9 aflăm despre o călătorie întreprinsă de împărăteasa din Seba „ca să-l încerce pe Solomon cu întrebări grele [enigme]”, iar în Evanghelia după Matei 2 ni se spune despre magii sau astrologii veniți din Orient pentru a-L căuta pe „Împăratul iudeilor care tocmai S-a născut”. Călătoriile au ceva asemănător. Ambele au fost lungi și dificile și ambele destinații au fost Ierusalimul și un împărat al iudeilor; dar în timp ce magii au pornit în călătoria lor sub semnul sau îndrumarea unei stele strălucitoare, împărăteasa din Saba a pornit pe baza unui zvon, care ajunsese la urechile ei în îndepărtata Etiopie. Căile Domnului sunt diferite, chiar și cu cei care sunt deja ai Săi. Uneori, El i-a vizitat sau i-a călăuzit prin semne vizibile, glasuri, vise, vizite angelice și altele asemenea; alteori, El îi lasă să audă un simplu zvon, ca în cazul acestei împărătese păgâne. Dar oricum S-ar adresa El, credința îi recunoaște glasul și Îl ascultă. „Oile Mele aud glasul Meu”, spune bunul Păstor, „și ele Mă urmează” [Ioan 10.27].

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Simeon și Ana - Autor necunoscut

   Versete călăuzitoare: Luca 2.25-38 

   La sfârșitul cărții profetului Maleahi întâlnim o rămășiță care se străduia să se conformeze gândurilor lui Dumnezeu în mijlocul declinului general. În inimile credincioșilor, care formau rămășița acelor zile, exista și așteptarea că Iehova [Domnul] își va împlini promisiunile cu privire la misiunea lui Mesia și la binecuvântarea poporului. Ei așteptau această împlinire și tânjeau după ea.

   Dacă trecem acum de la ultima carte a Vechiului Testament la primele cărți ale Noului Testament, Evangheliile, găsim aici din nou această rămășiță. În special, Evanghelia după Luca ne-o prezintă. Acolo întâlnim un Zaharia și soția sa înțeleaptă, o Maria, un Iosif și, în cele din urmă, păstorii de pe câmpurile din Betleem. Numărul bărbaților credincioși și al femeilor credincioase îi include și pe Simeon și Ana, împreună cu alții care nu sunt menționați pe nume. Să ne oprim puțin asupra acestor doi și Domnul să ne binecuvânteze în această preocupare cu ei, pe noi, care formăm și noi o rămășiță în mijlocul declinului creștinismului!

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   „Pasărea albastră” - Autor necunoscut

   Într-o seară de primăvară din anul 1891 am vizitat un grup de creștini credincioși din cartierul cel mai discreditat al New Yorkului, cu intenția să propovăduiesc oamenilor pierduți vestea bună în Hristos. O doamnă avea la ea un trandafir minunat de frumos și era dorința ei și rugăciunea ei secretă, ca Domnul să folosească această floare spre binecuvântare pentru sufletul care o va primi în dar. Într-o stradă îngustă, întunecoasă, prietenii au intrat într-o berărie rău famată, care era ocupată de bărbați și femei, care își petreceau timpul aici, în gălăgie sălbatică și în discuții ordinare, nelegiuite, bând și fumând. Priveliștea era așa de respingătoare, încât prietenii noștri ar fi preferat să se fi întors iarăși de pe prag. ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Luca 2.1-52 - Stanley Bruce Anstey

   Nu este fără motiv faptul că acest capitol, care relatează despre nașterea lui Hristos, începe cu cuvintele „Dar a fost că ...”, deoarece circumstanțele din jurul acestui mare eveniment stau mărturie pentru faptul că Dumnezeu determină cursul istoriei lumii. Lucrurile se întâmplă în această lume pentru că Dumnezeu, „care lucrează toate după sfatul voii Sale” (Efeseni 1.11), le rânduiește în culise prin providența Sa divină pentru a le duce la îndeplinire (Iov 42.2; Proverbele 16.33). Acest pasaj arată că Dumnezeu îi folosește pe oamenii acestei lumi, fără ca aceștia să știe, pentru a-Și realiza planurile (Proverbele 21.1).

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Veniți, pentru că toate sunt gata! - Autor necunoscut

   Dumnezeu nu constrânge pe nimeni să se lase mântuit. Pentru cel indiferent, pentru cel nepregătit de pocăință, pentru cel împietrit, pentru toți cei care resping harul lui Dumnezeu, Scriptura nu are niciun fel de făgăduință, ci numai cuvinte de asprime înspăimântătoare. Cine nu vrea, are de purtat povara. Este și rămâne o realitate tristă, că în toată veșnicia vor exista nenumărate cete, care, „s-au înșelat singuri în sufletele lor”, nenumărați oameni care vor rămâne excluși pentru totdeauna de la fericire și nu vor gusta niciodată bucuriile cerești. De aceea vino, vino degrabă, vino astăzi! Toate sunt gata!

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Domnul vine! - Vine El și pentru tine? - Autor necunoscut

   Domnul Isus încă n-a venit până astăzi, cu toate că mireasa Lui Îl așteaptă de mult. De ce nu Și-a împlinit încă făgăduința? La această întrebare răspunde apostolul Petru la sfârșitul celei de a doua epistolă a sa, cu cuvintele: „Domnul nu întârzie în ce privește promisiunea, cum socotesc unii că este o întârziere, ci este îndelung-răbdător față de voi, nevrând ca vreunii să piară, ci toți să vină la pocăință” (2 Petru 3.9). Aceasta te privește și pe tine, dragă prietene, care încă n-ai venit la pocăință. Dorința lui Dumnezeu este: să nu mergi la pierzare.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Hristos dăruiește - însă altfel ... (2) - Dirk Schürmann

   Gânduri despre dăruire 

   În prima parte a acestui articol am primit o impresie despre modul în care Domnul Isus a oferit daruri oamenilor care I-au ieșit în cale. Dar chiar și suferința și moartea Sa nu I-au schimbat atitudinea altruistă. În Luca 22.39 vedem că Domnul Isus a mers la Muntele Măslinilor, conform obiceiului Său. Este ultima noapte înainte de răstignirea Sa, un moment de nevoie profundă și de suferință iminentă. Și totuși, în această situație, auzim o rugăminte extraordinară în rugăciunea Sa: „Tată, vreau” (Ioan 17.24).

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Hristos dăruiește - însă altfel ... (1) - Dirk Schürmann

   Gânduri despre dăruire 

   Cine nu o știe în aceste zile - întrebarea: „Ți-ai procurat deja toate cadourile de Crăciun?” Subiectul oferirii cadourilor este deosebit de răspândit în perioada Crăciunului. Aceasta merge mână în mână cu întrebarea: Cât de mult dăm? Ce dăruim? Și nu în ultimul rând: Ce primim? Cu toate acestea, pentru mulți, Crăciunul este o dezamăgire. Cadourile nu corespund așteptărilor, sunt inutilizabile sau nefolositoare. Mulți oameni sunt familiarizați cu această situație, în care bucuria se transformă în frustrare. Aceasta poate dezvălui o problemă mai profundă: atitudinea noastră fundamentală față de oferirea cadourilor - și poate chiar față de viața însăși. Însă o privire îndreptată spre Domnnul nostru poate schimba propria atitudine față de dăruire.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Mireasa falsă și mireasa adevărată: Apocalipsa 17.1-19.10 - W.J. Ouweneel

   După menționarea marelui Babilon în Apocalipsa 16.19, găsim acum o descriere mai detaliată în Apocalipsa 17: „Și unul din cei șapte îngeri, care aveau cele șapte potire, a venit și a vorbit cu mine, spunând: »Vino aici; îți voi arăta sentința curvei celei mari, care șade pe apele cele multe« ... Și m-a dus în duh într-un pustiu; și am văzut o femeie stând pe o fiară stacojie ... Babilonul cel mare” (Apocalipsa 17.1,3,5). Dacă adăugăm Apocalipsa 21.9,10, citim: „Și a venit unul din cei șapte îngeri, care avuseseră cele șapte potire, pline cu cele din urmă șapte plăgi, și a vorbit cu mine, spunând: »Vino aici: îți voi arăta mireasa, soția Mielului!« Și m-a dus, în Duh, pe un munte mare și înalt. Și mi-a arătat cetatea cea sfântă, Ierusalimul, coborând din cer, de la Dumnezeu”. Cele două descrieri sunt asemănătoare până la ultimul detaliu, în asemănări și în contraste. ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Împăcare în loc de împăcare generală! Partea a 3-a: Alte aspecte ale împăcării - Dirk Schürmann

   Ce este împăcarea generală? Conform acestei doctrine, Hristos nu a purtat ca locțiitor doar păcatele credincioșilor, ci și păcatele tuturor oamenilor; dacă cineva merge în pierzare, este doar pentru că nu acceptă oferta de iertare a păcatelor. Cine susține acest punct de vedere nu sprijină în mod normal împăcarea universală; el crede pe deplin în chinul etern.

   Termenul de împăcare generală ca atare este puțin cunoscut în literatura teologică de limbă germană; cu toate acestea, doctrina asociată cu acesta este foarte răspândită în multe biserici și comunități. Acesta este traducerea termenului olandez algemene verzoening. Verzoening poate fi tradus atât ca „împăcare”, cât și ca „ispășire”, dar pornind de la noțiunea împăcare generală și pentru diferențiere de această doctrină algemene verzoening este adesea tradus ca „împăcare generală”. Din punct de vedere istoric, ideea de „împăcare generală” respectiv „împăcare nelimitată” își are originea în Olanda la începutul secolului al XVII-lea (deși rădăcinile sale datează din secolul al 4/5-lea).

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Împăcare în loc de împăcare generală! Partea a 2-a: Împăcare generală (continuare 2) - Împăcare generală - Dirk Schürmann

    Învață Biblia despre o împăcare generală?

   Toți adepții împăcării generale sunt de acord cu adepții nimicirii generale că cuvântul „etern” nu înseamnă întotdeauna nelimitat în timp. Cu toate acestea, ei nu împărtășesc ideea acelora că sufletul va fi nimicit la sfârșit. Suntem de acord cu adepții împăcării generale, că sufletul există veșnic. Întrebarea este: vor merge toți oamenii în rai la sfârșit?

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Împăcare în loc de împăcare generală! Partea a 2-a: Împăcare generală (continuare 1) - Nimicire generală - Dirk Schürmann

    Învață Biblia despre o nimicire generală?

   Este moartea sfârșitul tuturor lucrurilor pentru oamenii necredincioși și încetează ei să mai existe? Sau ei mai există pentru o vreme și apoi sunt mistuiți de focul iadului?

   Vom vedea mai jos că învățătura, conform căreia odată cu moartea s-a sfârșit totul pentru necredincioși, contrazice în mod clar mărturia Scripturii. Un singur pasaj biblic este suficient pentru a dovedi că moartea nu este sfârșitul a toate. Găsim un astfel de pasaj în Evrei: „Oamenilor le este rânduit să moară o singură dată , iar după aceea vine judecata” (Evrei 9.27). Există, de asemenea, o serie de alte pasaje biblice: ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Împăcare în loc de împăcare generală! Partea a 2-a: Împăcare generală - Introducere - Dirk Schürmann

   „O, eternitate, ce cuvânt zguduitor” - așa începe o bine-cunoscută cantată (BWV 20) de Johann Sebastian Bach (1685-1750), bazată pe cântarea bisericească cu același nume al lui Johann Rist (1607-1667). Se pare că autorul cântării a dobândit o înțelegere profundă ce cuvânt zguduitor este conceptul de eternitate - într-adevăr, ce putere este conținută în acest cuvânt.

   Mulți creștini s-au poticnit de cuvântul eternitate, nu pentru că negau sau nu-și doreau fericirea eternă în cer, ci pentru că nu puteau împăca damnarea eternă cu un Dumnezeu al dragostei. Ideea damnării eterne l-a deranjat pe Charles Taze Russell (1852-1916), fondatorul Martorilor lui Iehova, într-o asemenea măsură încât a considerat ca fiind posibilă mai degrabă nimicirea sufletului. Alte secte, cum ar fi adventiștii de ziua a șaptea, nu cred în damnarea veșnică a păcătoșilor, ci în nimicirea lor definitivă. În creștinătate în ansamblu și chiar în multe biserici protestante, s-a impus mai mult sau mai puțin doctrina împăcării generale (adică, toți oamenii vor fi împăcați cu Dumnezeu în final) sau doctrina nimicirii generale (adică, toți cei răi vor fi nimiciți în final).

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Sfârșitul veacului: Apocalipsa 19.11-21.8 - W.J. Ouweneel

   După intercalarea din Apocalipsa 17.1-19.10, urmează descrierea evenimentelor dinaintea Împărăției milenare (Apocalipsa 19.11-20.6) și a evenimentelor de după Împărăția milenară (Apocalipsa 20.7-21.8) care vor avea loc pe pământ. După încheierea acestor evenimente urmează starea veșnică.
   „Cele dintâi au trecut. Și Cel care ședea pe tron a zis: »Iată, Eu fac toate lucrurile noi«” (Apocalipsa 21.4c.5). Cel care stă pe tron adaugă: „Scrie, pentru că aceste cuvinte sunt sigure și adevărate. Și mi-a spus: »S-a împlinit«” (Apocalipsa 5b,6a). Unii vor avea parte de binecuvântarea eternă, alții de iazul de foc.
   Nu există o a treia opțiune: cine nu moștenește binecuvântarea nu pot ajunge decât în iazul de foc. La fel cum va exista o stare de fericire eternă, va exista și un iaz de foc etern cu chinuri, care nu se vor sfârși niciodată (compară cu Apocalipsa 14.11). Există doar două posibilități: ca învingător să aleagă partea Mielului disprețuit - și cât de prețios este aceasta în ochii lui Dumnezeu (Psalmul 116.15); ei vor fi moștenitori, fii - sau să facă parte din cei fricoși, necredincioși, urâcioși, ucigași, a căror parte este în iazul de foc. Astăzi, prin Evanghelie, omul încă mai are ocazia să treacă de la al doilea grup la primul. Oricine alege astăzi tabăra Mielului, care a suferit și a fost lepădat, va fi în curând cu El etern în glorie.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Mireasa Mielului, Ierusalimul ceresc: Apocalipsa 21.9-22.5 - W.J. Ouweneel

   Am văzut cât de scurtă este descrierea Împărăției păcii în Apocalipsa 20, deoarece multe detalii despre Împărăție ne sunt deja cunoscute din Vechiul Testament. Pe de altă parte, poziția și gloria Bisericii (Adunării) în Împărăția păcii nu sunt abordate în Vechiul Testament, deoarece ea era încă o taină la acea vreme (Efeseni 3.4-11). Acesta este motivul pentru care găsim o descriere detaliată a Ierusalimului ceresc, a miresei, soția Mielului, cetatea sfântă, la sfârșitul prezentării istorice. Versetele de la 1 la 8 ne-au dus la starea eternă, iar aceasta încheie relatarea cronologică a evenimentelor. Partea care urmează acum ne duce înapoi la vremea Împărăției păcii, pentru a ne descrie Biserica așa cum va fi ea atunci: nu ca trup sau mireasă a lui Hristos - ceea ce și așa va fi - ci ca cetate cerească a lui Dumnezeu, care este legată de Împărăția pământească a păcii, locul de unde are loc domnia lui Hristos asupra pământului.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Un adevăr uitat: Care este de fapt esența, conținutul, scopul adevăratei vieți creștine? - Stephan Isenberg

   Versete călăuzitoare: Iosua 3; 1 Corinteni 10.11

   Dacă ai fi întrebat ca și creștin: Care este de fapt esența, conținutul, scopul adevăratei vieți creștine? Ce este de fapt deosebit în a fi creștin? Atunci probabil ai spune, că tu ai primit iertarea păcatelor prin Hristos și că ai fost eliberat de puterea păcatului. Poate vei mai spune și că esența vieții creștine este speranța ta de a fi într-o zi „la Isus”. Și dacă ai venit de curând la credință, atunci acest limbaj este complet normal. Dar dacă ești creștin credincios de ani de zile și ai ajuns să-L cunoști un pic mai bine pe Domnul Isus, atunci ar trebui să poți spune mai mult decât că păcatele îți sunt iertate și că cerul te așteaptă acum.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Ești tu un ambasador pentru Hristos? - Philip Nunn

   Versete călăuzitoare: 2 Corinteni 5.20; Efeseni 6.20

   Pe 2 august 1990, invazia Kuweitului de către Irak a șocat întreaga lume. În câteva zile, atenția întregii lumi a fost îndreptată spre unele ambasade străine din Kuwait City.

   Ar fi îndrăznit armata irakiană să sfideze dreptul internațional și să invadeze aceste ambasade? Cum ar trata ea personalul? Invadarea unei ambasade sau rănirea unui ambasador ar fi o confruntare directă cu țările pe care le reprezintă. Trimiterea unui ambasador sau a unui reprezentant dintr-o țară în alta a fost o practică obișnuită timp de secole.

   În Noul Testament, cuvântul ambasador este folosit de două ori. În primul rând, apostolul Pavel folosește acest termen ca imagine pentru a-i ajuta pe creștinii credincioși să înțeleagă rolul lor pe pământ. „Noi suntem deci ambasadori pentru Hristos”, scrie el, „ca și cum Dumnezeu ar îndemna prin noi” (2 Corinteni 5.20). Iar mai târziu, închis în închisoare, el a declarat: „Sunt un ambasador în lanțuri” [pentru Evanghelie] (Efeseni 6.20). Imaginea creștinului credincios ca ambasador al lui Isus Hristos este la fel de relevantă astăzi.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Împăcare în loc de împăcare generală! Partea 1 (continuare 5) - Are împăcarea efect asupra comportării noastre? - Dirk Schürmann

   Dacă în ceea ce privește poziția noastră suntem spre bucuria lui Dumnezeu, sperăm că aceasta ne va determina să dorim să trăim pentru bucuria lui Dumnezeu. În poziția noastră în Hristos înaintea lui Dumnezeu nu mai există niciun dezacord între Dumnezeu și noi. Dar este aceasta doar o cunoaștere de cap sau este și realitate în viața noastră de zi cu zi? Dezacordurile sunt primul pas către înstrăinare, care poate sfârși în vrăjmășie.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Diferența între ispășire și împăcare ... sau ambele înseamnă același lucru? - Stephan Isenberg

   Versete călăuzitoare: Romani 5.10; 1 Ioan 2.2; Ioan 1.29; Leviticul 16  

   În ultimul timp, subiectul ispășirii și al împăcării a fost discutat ici și colo. Ca să fiu sincer, până de curând acesta era și pentru mine un subiect despre care nu aș fi putut scrie prea multe. Dar apoi am fost atras în discuții ici și colo, așa că a trebuit să mă ocup de acest subiect. Și sunt foarte bucuros că am fost mai mult sau mai puțin forțat să fac aceasta, pentru că este un subiect măreț, care te face să realizezi din nou starea de pierzare din care ne-a salvat Domnul Isus. Însă nu intenționez să fac un studiu detaliat al noțiunilor ispășire și împăcare, ci doresc doar să arăt că aceste două noțiuni sunt foarte diferite. Dorința mea este să abordez acest subiect cât mai concis și mai clar posibil. În toate discuțiile, am observat că termenii ispășire și împăcare au fost folosiți aproape ca sinonime. În cazul meu personal, am descoperit că până acum nici eu nu făcusem o diferențiere clară. Dar trebuia să existe o diferență, pentru că la urma urmei sunt două cuvinte complet diferite - nu numai în germană, ci și în greacă.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Epistola lui Pavel către Tit: Capitolul 3 - Stanley Bruce Anstey

   În acest ultim capitol, Pavel se ocupă de mărturia creștinului în fața lumii. Învățăm din ceea ce spune el aici că doctrina sănătoasă și viața evlavioasă nu sunt doar pentru viața noastră în adunare, ci ele trebuie să fie vizibile în noi în timp ce umblăm prin această lume. Dumnezeu vrea ca viețile noastre să arate puterea lui Dumnezeu de a transforma păcătoșii în sfinți. Oamenii din această lume trebuie să vadă ce pot face pentru ei bunătatea și dragostea lui Dumnezeu. Cu regret, această transformare morală, care vine odată cu mântuirea sufletelor noastre, a lipsit printre credincioșii din Creta, iar aceasta a afectat foarte mult mărturia lor publică în lume. (Compară cu Romani 2.24.) Pavel abordează acest subiect în capitolul 3, concentrându-se în special pe două domenii: responsabilitatea credinciosului față de autoritățile statului și responsabilitatea credinciosului în relația sa socială cu oamenii din această lume.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Epistola lui Pavel către Efeseni: Capitolul 6 - Stanley Bruce Anstey

   UMBLÂND DEMNI DE CHEMAREA NOASTRĂ (continuare)

   Deoarece epistola către Efeseni nu tratează mărturia creștină în descompunere, ea vede căminul creștin într-o ordine plăcută lui Dumnezeu. ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Epistola lui Pavel către Efeseni: Capitolul 5 - Stanley Bruce Anstey

   UMBLÂND DEMNI DE CHEMAREA NOASTRĂ (continuare)

   Îndemnurile care urmează în capitolul 5 continuă linia de gândire din capitolul 4, conform căreia credincioșii arată o transformare completă a caracterului, care se cuvine sfinților lui Dumnezeu.

   Deoarece acum facem parte din familia lui Dumnezeu, trebuie să fim „imitatori ai lui Dumnezeu ca niște copii preaiubiți”. În capitolul 4 trebuia să imităm căile desăvârșite ale lui „Isus”; aici, în capitolul 5, trebuie să imităm calitățile morale ale lui Dumnezeu. În mod normal, un copil își imită părinții în comportamentul și vorbirea lor. În același mod, ca și copii ai lui Dumnezeu, trebuie să-L imităm pe Dumnezeu, Tatăl nostru. După cum am menționat deja, aceasta se referă la calitățile Sale morale, deoarece nu putem imita calitățile Sale divine.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  „Și în grădină era un mormânt” - A. v.d. Kammer

   Verset călăuzitor: Ioan 19.41

Ioan 19.41: Iar în locul unde a fost răstignit era o grădină, și în grădină un mormânt nou, în care nimeni nu fusese pus vreodată.

   De multe ori am trecut peste acest pasaj atunci când am citit Cuvântul. În această dimineață, în dimineața de Paști, gândurile mele au zăbovit asupra acestor cuvinte și mereu mi-a trecut prin suflet faptul că în locul unde a fost răstignit El a existat un mormânt.

   M-am gândit la grădina despre care Scriptura ne vorbește prima dată; în acea grădină nu era niciun mormânt. Grădina aceea era în Eden, iar aceasta era în locul unde Domnul a fost răstignit; ne putem mira că acolo a existat un mormânt?

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  „În speranța vieții eterne” - A. v.d. Kammer

   Versete călăuzitoare: Tit 1.2; 3.7

Tit 1.2: ... în speranța vieții eterne pe care Dumnezeu, care nu poate să mintă, a promis-o mai înainte de timpurile veacurilor; ...

Tit 3.7: ... pentru ca, îndreptățiți prin harul Său, să devenim moștenitori ai vieții eterne potrivit speranței.

   Citind acest pasaj din Scriptură, cineva ar putea întreba: „Dacă nu avem deja viața eternă, cum putem vorbi de speranța vieții eterne?”

   Există multă lipsă de cunoaștere în rândul copiilor lui Dumnezeu cu privire la „viața eternă”. Unii cred că viața eternă înseamnă existență eternă. Dacă ar fi așa, atunci toți oamenii ar avea viață eternă, deoarece toți au o existență eternă. Omul bogat din iad are o existență eternă la fel ca și Lazăr. De asemenea, viața eternă nu este doar o viață spirituală, ci este mult mai mult.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Marșul triumfal al lui Dumnezeu în Hristos - A.v.d. Kammer

   Versete călăuzitoare: Luca 8.34—39; 13.11—13; 2 Corinteni 1.20; 2.14

   Foarte semnificative sunt cuvintele scurte „prin noi” din 2 Corinteni 1.20 și 2.14. Există o „procesiune triumfală” a lui Dumnezeu în Hristos, dar ea este cu „noi”; și există o mireasmă a cunoașterii lui Dumnezeu în orice loc, dar ea este „prin noi”. Pavel vorbește aici despre el însuși și despre colaboratorii săi și despre faptul că Dumnezeu a triumfat în slujitorii Săi, așa cum poate să o facă în noi și în slăbiciunea noastră. În primul pasaj (2 Corinteni 1.20), Pavel vorbește despre ceea ce este spre „gloria lui Dumnezeu” - dar și aceasta este „prin noi”.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Este sufletul nemuritor? - Algernon James Pollock

   Verset călăuzitor: 1 Timotei 6.16

   Spune Biblia în mod explicit că sufletul este nemuritor? Răspuns Nicăieri în Scriptură nu se afirmă explicit aceasta. Dar asta nu dovedește că sufletul nu este nemuritor.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  „Dar cel drept va trăi prin credință” - W. v.d. Kammer

   Versete călăuzitoare: Evrei 11.1-19

   Acest capitol are un caracter cu totul special, cu totul diferit de capitolele precedente și de următoarele. Este, ca să spunem așa, un comentariu - o explicație - a cuvintelor de la sfârșitul capitolului al zecelea: „Și cel drept va trăi prin credință” [Evrei 10.38]. Epistola către Evrei îl conduce pe credincios, ca să spunem așa, în Locul Preasfânt prin sângele lui Isus. Am vrea să spunem că nimic nu este mai greu de înțeles și de reținut decât faptul că credinciosul poate intra cu îndrăzneală în Locul Preasfânt în orice moment și în orice împrejurare. Credincioșii stau adesea, ca să spunem așa, la intrarea în Locul Preasfânt. Ei nu se consideră apți să intre, dându-le astfel lui satan și lumii timp și ocazia de a-i ataca. Ai greșit? Grăbește-te să intri în Locul Preasfânt! Nu te simți apt? Fugi cu credință prin sângele lui Isus în Locul Preasfânt! Dacă te afli în necaz sau în întristare din cauza inimii tale rele și a lumii care îți creează probleme, fugi direct în Locul Preasfânt, unde numai acolo este siguranță și pace. Dacă suntem acasă acolo, nu suntem acasă în lume. Lumea nu ne poate face rău, dacă suntem ascunși în Hristos.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  La început: Comentariu la cartea Geneza cap. 1-11: Capitolul 11 - Stefan Ulrich

   Geneza 11

   La începutul capitolului 10, am văzut că capitolele 10 și 11 nu se succed în ordine cronologică, ci că ele aparțin împreună în timp. În capitolul 11 este menționată cauza distribuirii umanității descrisă în capitolul 10: aceasta s-a întâmplat pentru că oamenii au vrut să-și facă un nume complet detașat de Dumnezeu. Dumnezeu răspunde la această aroganță prin încurcarea limbajului și consecințele acesteia.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  La început: Comentariu la cartea Geneza cap. 1-11: Capitolul 10 - Stefan Ulrich

   Geneza 10

   Capitolele 10 și 11 descriu începutul istoriei lumii actuale și modul în care omenirea a fost împărțită în popoare. Nicăieri altundeva în istoriografia omenirii nu se pot găsi informații fiabile despre originea popoarelor. Numai Dumnezeu, care vestește sfârșitul de la început „și din timpuri străvechi cele nefăcute” (Isaia 46.10), poate face cunoscut aceasta. El face aceasta în aceste două capitole, concentrându-se în special asupra poporului său pământesc Israel. „Când Cel Preaînalt împărțea națiunilor moștenirea lor, când despărțea pe fiii oamenilor, a așezat hotarele popoarelor după numărul fiilor lui Israel” (Deuteronomul 32.8) - acest verset este ca un titlu pentru aceste două capitole.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Epistola a treia a lui Ioan: - Henry Allen Ironside

   Scrisoare către un prieten

   A treia epistolă a lui Ioan este perechea celei de-a doua epistole a lui Ioan. În această epistolă aflăm despre dimensiunea părtășiei creștine, iar în ea creștinismul mărginit este aspru mustrat. În această epistolă, apostolul se adresează lui Gaiu, un frate în Domnul, apreciat pentru generozitatea sa și a cărui casă este întotdeauna deschisă pentru predicatorii Evangheliei.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Epistola a doua a lui Ioan: - Henry Allen Ironside

   Scrisoare către o femeie

   A doua și a treia epistolă scurtă a lui Ioan sunt destul de diferite de prima sa epistolă, dar totuși de mare importanță. Ele ne prezintă principii călăuzitoare, care au fost adesea trecute cu vederea, dar care sunt necesare pentru ca poporul lui Dumnezeu să umble în mod evlavios. În a doua epistolă a lui Ioan, o creștină este avertizată cu privire la învățătorii falși.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Epistola 1 Ioan: Capitolul 5 - Henry Allen Ironside

   DUMNEZEU ESTE VIAȚA

   Viața eternă a fost revelată într-un Om de pe pământ. Noi L-am auzit pe acest Om vorbind, I-am ascultat cuvintele, I-am văzut fața și L-am atins. Știm că a fost cu adevărat Om. Am petrecut trei ani și jumătate minunați cu El. Dacă vrei să ții cu tărie la adevărul despre Hristos, atunci nu crede aceste lucruri care răsar ca ciupercile peste noapte, ci întoarce-te la ceea ce a fost de la început. Putem fi siguri: „Ceea ce este nou nu este adevărat, iar ceea ce este adevărat nu este nou”.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Răbdarea și credința sfinților: Lordship Salvation; Siguranța mântuirii; Calvinism - Ger de Koning

   Convertirea la Dumnezeu și credința în Domnul Isus sunt necesare pentru a fi salvat de la judecata eternă și pentru a trăi o viață pentru onoarea Sa, așa cum a vrut Dumnezeu. Pavel a predicat această Evanghelie și astfel ea trebuie predicată și astăzi: „Cum nu am ascuns nimic din ceea ce este de folos, ca să vă vestesc și să vă învăț în public și prin case, mărturisind și iudeilor și grecilor pocăința față de Dumnezeu și credința față de Domnul nostru Isus Hristos” (Faptele apostolilor 20.20,21). El nu vorbește despre „credința în Mântuitorul nostru Isus Hristos”, ci despre „credința în Domnul nostru Isus Hristos”. În vestirea Evangheliei, Isus Hristos este prezentat ca Mântuitor și Domn. Oricine Îl acceptă pe Hristos ca Mântuitor Îl acceptă, prin definiție, și ca Domn. Este imposibil să Îl accepți pe Hristos doar ca Mântuitor fără să-L accepți și ca Domn.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Dreptate pentru văduve - David Willoughby Gooding

   Versete călăuzitoare: Luca 2.36-38; 4.25,26; 7.11-17; 18.1-8; 20.45-21.4

   Luca manifestă un interes remarcabil față de văduve. Întâlnim mai multe văduve pe paginile sale decât în orice altă carte din Noul Testament sau chiar din Vechiul Testament. Ana profetesa; femeia care l-a hrănit pe Ilie în Sarepta; mama din satul Nain care și-a îngropat singurul fiu; femeia care și-a apărat drepturile în parabola văduvei stăruitoare și a judecătorului nedrept - toate acestea erau văduve, iar Luca este singurul evanghelist care le menționează. În același timp, bineînțeles, el menționează și ceea ce consemnează și ceilalți evangheliști, și anume avertismentul Domnului nostru împotriva cărturarilor, deoarece aceștia extorcau bani de la văduve sub pretextul religiozității, și lauda Sa la adresa văduvei care a pus de bunăvoie cei doi bănuți, care reprezentau întregul ei mijloc de trai, în vistieria din Templu.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Jertfa de ardere-de-tot - Samuel Ridout

   Versete călăuzitoare: Leviticul 1

   Arderea-de-tot era cea mai importantă jertfă de o mireasmă plăcută; ea era oferită lui Dumnezeu în întregime și se înălța la El cu toată mireasma ei. În primul rând, ea era destinată în întregime lui Dumnezeu, deși jertfitorul putea vedea în ea măsura acceptării sale de către Dumnezeu. Jertfa era un model al lui Hristos, care S-a adus pe Sine Însuși ca jertfă lui Dumnezeu, „o mireasmă plăcută”.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Încurajare pentru cei care au căzut - Stanley Bruce Anstey

   Poate că te-ai poticnit și ai sentimentul că ai putea la fel de bine să renunți. Dragă prietene, nu face asta! Diavolul vrea să faci asta, dar Domnul vrea să te ridici, să te judeci și să mergi mai departe. Minciuna diavolului este că, dacă ai căzut, ai căzut atât de mult încât nu mai poți fi restabilit. Cain a crezut același lucru. El a spus: „Nelegiuirea mea este prea mare ca să poată fi iertată” (Geneza 4.13). El credea că ceea ce făcuse era prea grav pentru a fi iertat și restabilit, dar aceasta nu era adevărat. Îl ascultase pe diavol. Domnul spusese: „Dacă nu faci bine, păcatul stă culcat la ușă” (Geneza 4.7). Exista o măsură pentru tratarea păcatului lui, oricât de grav ar fi fost el.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Șapte motive din ce cauză cădem - Stanley Bruce Anstey

   Noul Testament ne oferă o serie de motive pentru care creștinii credincioși se poticnesc. Aș dori să folosesc timpul rămas pentru a le trece pe scurt în revistă și a nota cauzele și sper să învățăm ceva din ele. Cele mai multe căderi spirituale în umblarea creștină sunt cauzate de unul sau mai multe dintre aceste șapte lucruri.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Rezumat referitor la cădere lor - Stanley Bruce Anstey

   Lucrurile, care i-au dus pe acești tineri la cădere, erau: neglijență, răzvrătire și unul nevinovat, atras printr-o dezbinare.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Mefiboșet - Stanley Bruce Anstey

   Verset călăuzitor: 2 Samuel 4.4

   Căderea lui Mefiboșet este poate cel mai trist caz dintre toate, pentru că nu a fost deloc vina lui. A fost lăsat în mâinile unei persoane neglijente, care l-a făcut să cadă.  Uneori, căderea unui tânăr poate fi pusă, într-o oarecare măsură, pe seama celor care au avut grijă de el. În cazul lui Mefiboșet, „doica” sa a fost cea care l-a făcut să cadă.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Ahazia - Stanley Bruce Anstey

   Versete călăuzitoare: 2 Împărați 1.1,2

   Aici avem un alt tânăr care a căzut. La fel ca și Eutih, căderea lui este menită să reprezinte o cădere spirituală pe care o poate avea oricare din poporul Domnului. El era un împărat tânăr, care tocmai urcase pe tronul din Israel în locul tatălui său. Avea viața în față și sunt sigur că arăta destul de bine. Dar, într-o zi, totul s-a oprit când a „căzut printre gratii”. Căderea lui Ahazia a fost foarte gravă. Nu avea să-și mai revină niciodată din ea. Aceasta este o chestiune serioasă, dragi frați și surori. Ea arată că există lucruri în care o persoană poate cădea și din care nu-și poate reveni.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Eutih - Stanley Bruce Anstey

   Versete călăuzitoare: Faptele apostolilor 20.7-12

   Eutih era un tânăr, care a căzut din adunare! Nu a intenționat să o facă, dar exact asta s-a întâmplat. Căderea lui este o imagine a celor care părăsesc literalmente Adunarea. Vedem că acest lucru se întâmplă din când în când în rândul poporului Domnului și este o tragedie. Putem învăța ceva din asta?

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Trei tineri care au căzut: Introducere - Stanley Bruce Anstey

   Vreau să vorbesc în această după-amiază despre trei tineri: Eutih, Ahazia și Mefiboșet. Acești trei tineri aveau ceva în comun - fiecare dintre ei a căzut grav! Dumnezeu a consemnat căderea lor în Cuvântul Său, pentru ca noi să putem învăța ceva. Vreau să-i privim pe toți trei cu ajutorul Domnului, pentru a putea primi învățătura practică pe care El intenționează să ne-o ofere.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: Circumcizia - Stanley Bruce Anstey

   Dumnezeu a folosit circumcizia ca semn al legământului său cu Avraam și cu urmașii săi pentru a-i binecuvânta în țara Canaan (Geneza 17.10,11). Iudeii au înțeles aceasta ca fiind o arvună irevocabilă a binecuvântării lui Dumnezeu pentru ei (Geneza 15.5; 17.10). Din moment ce se aflau în această relație cu Dumnezeu, ei credeau că le era imposibil să se piardă pentru veșnicie, deoarece, dacă s-ar fi pierdut, El Și-ar fi retras cuvântul. Însă, în Romani 2.25-29, Pavel explică faptul că circumcizia nu salvează o persoană de judecata veșnică pentru păcatele sale, așa cum nu o salvează nici încrederea în Lege.

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: Tainele - Stanley Bruce Anstey

   O „taină” în Sfânta Scriptură nu este ceva misterios și enigmatic, ci o taină descoperită, care era necunoscută oamenilor înainte de a fi dezvăluită (Deuteronomul 29.28). „Tainele lui Dumnezeu” (1 Corinteni 4.1; 13.2; 14.2) sunt anumite aspecte ale adevărului, pe care Dumnezeu nu le făcuse cunoscute oamenilor înainte de venirea Domnului Isus Hristos și de trimiterea Duhului Sfânt (Romani 16.25; Efeseni 3.5; Coloseni 1.26). Ele constituie, în esență, revelația creștină a adevărului. Apostolii au fost „administratorii” acestor taine și, prin urmare, au avut sarcina de a le face cunoscute Bisericii (1 Corinteni 4.1).

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: Binecuvântări - Stanley Bruce Anstey

   Termenul „binecuvântări” {blessings} este menționat în Sfânta Scriptură în patru moduri: ...

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Pe marea furtunoasă - W.T.P. Wolston

   Versete călăuzitoare: Matei 14.22-33

   În timp ce Isus a dat drumul mulțimilor, după ce le-a hrănit, ucenicii se aflau într-o corabie și „se chinuiau cu vâslirea”. Dar în toate greutățile și pericolele lor, Domnul avea ochii îndreptați spre ai Săi. El S-a rugat pentru ei acolo sus pe munte și în a patra strajă din noapte a venit la ei. El nu îi uită niciodată pe ai Săi în greutățile lor. El „poate să ajute”, „are milă” și „poate să mântuiască pe deplin”.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: Prefață și introducere - Stanley Bruce Anstey

   A fost dorința noastră de a publica o carte de această natură, pentru a le oferi creștinilor ceea ce noi credem că este o prezentare exactă a diferitelor adevăruri doctrinare care au fost redescoperite în secolul al XIX-lea. Misiunea consta în prezentarea simplă și concisă a adevărului, astfel încât generația de astăzi să îl poată înțelege, dar în același timp să ne asigurăm că nu se pierde nimic din profunzimea lui.

   Această carte nu se dorește a fi o enciclopedie biblică, deși este organizată în ordine alfabetică precum o enciclopedie. De aceea, ea nu conține date despre oameni, locuri și lucruri. Cu toate acestea, ea conține aproximativ o sută cincizeci de termeni și expresii doctrinare din Noul Testament și, prin urmare, ar putea fi catalogată drept un manual biblic.

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: Urâciunea pustiirii - Stanley Bruce Anstey

   „Urâciunea pustiirii” se referă la „chipul” idolatru, pe care antihrist îl va ridica în Templul din Ierusalim și la care iudeii vor fi obligați să se închine (Daniel 12.11; Matei 24.15; Apocalipsa 13.12-18).

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: Făcuți plăcuți - Stanley Bruce Anstey

   „Făcuți plăcuți” este un termen care se referă la faptul că cei care cred în Domnul Isus Hristos se află „în privilegiul” lui Dumnezeu prin faptul că L-au primit pe Hristos ca Mântuitor al lor. În consecință, în Hristos, ei au o nouă poziție înaintea lui Dumnezeu, acolo unde nu-i ajunge judecata.

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Expresii biblice explicate pe scurt: „În Hristos” și „Hristos în voi” - Stanley Bruce Anstey

   „În Hristos” și „Hristos în voi” - apostolul Pavel folosește acești termeni tehnici pentru a descrie poziția și starea creștinului credincios: ...

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

  Evanghelia după Marcu: Capitolul 16 - Stefan Ulrich

   Din nou le întâlnim aici pe cele trei femei și din nou acțiunile lor arată dragostea și devotamentul lor. De îndată ce a trecut Sabatul, ele cumpără mirodenii parfumate, pentru a-L unge pe Domnul. Cu aceste miruri, ele pornesc foarte devreme în dimineața primei zile a săptămânii, pentru a-și îndeplini slujba de dragoste față de Domnul. Dar, cu toată dragostea lor, ele - ca și ucenicii - nu aveau înțelegere și discernământ. Dacă ar fi ascultat cu atenție cuvintele Domnului înainte de moartea Sa, ar fi știut că El a înviat deja. ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Prelegeri despre Cortul întâlnirii (19): Curtea din față - Samuel Ridout

   Versete călăuzitoare: Exodul 38.9-20

   Curtea din față constituia o împrejmuire pentru casa lui Dumnezeu și separa locuința Sa de lumea exterioară. Gândesc că nu ar trebui să ne fie greu să recunoaștem că această incintă este formată de poporul Domnului, care formează efectiv linia de demarcație în această lume între tot ceea ce este de la Dumnezeu și ceea ce nu este de la El. ...

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Ierusalim - Viitorul cetății Marelui Împărat - W.J. Ouweneel

   Noi vrem deci să ne ocupăm cu acest Ierusalim ca loc asupra căreia se concentrează căile lui Dumnezeu cu pământul. Deoarece în Biblie ne sunt descrise căile lui Dumnezeu, vrem să ne ocupăm aproape exclusiv cu ceea ce Sfânta Scriptură face cunoscut despre acest oraș. Trecutul și viitorul aparțin împreună – noi putem înțelege pe unul numai din celălalt. În studiile noastre trebuie de aceea să mergem înapoi la începutul pe care ni-l face cunoscut Biblia despre acest oraș, și apoi foarte pe scurt să ne ocupăm cu unele puncte principale ale istoriei acestui oraș, care sunt esențiale ca să înțelegem viitorul lui. Viitorul acestui oraș se îndreaptă spre un țel final mare: guvernarea Marelui Împărat într-un oraș (Matei 5.35) în timpuri de restaurare a tuturor lucrurilor, despre care Dumnezeu a vorbit prin gura prorocilor Săi sfinți din vechime (Faptele apostolilor 3.21). Abia atunci Ierusalimul va fi cu adevărat „Cetatea păcii”, când Prințul (Căpetenia) păcii va domni în mijlocul lui în dreptate și neprihănire (Isaia 9.6,7).

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Prelegeri despre Cortul întâlnirii (18): Ligheanul - Samuel Ridout

   Verset călăuzitor: Exodul 38.8

   În ordinea construirii, „ligheanul de aramă și piciorul lui” sunt menționate după altarul arderii-de-tot și într-un singur verset. Există puține descrieri propriu-zise în instrucțiunile de construire și de utilizare al acestuia (Exodul 30.17-21), ceea ce este, fără îndoială, revelator, deoarece tăcerea nu este lipsită de semnificație în Scriptură.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  O mie de ani de pace: De la răpire până la Împărăția păcii - Werner Mücher

   Odată cu înființarea statului Israel a început deja împlinirea profeției referitoare la timpul sfârșitului. În mai 2003, Israel a sărbătorit cea de-a 55-a aniversare a acestui eveniment important. Însă, înainte ca a doua fază a restaurării lui Israel să aibă loc, are loc un alt eveniment central: răpirea tuturor credincioșilor din timpul harului din ziua Cincizecimii încoace, care sunt numiți „Biserica” (în greacă: ekklesia) în Noul Testament. Un pasaj biblic în care este descris clar acest eveniment se găsește în 1 Tesaloniceni 4.13-18. Odată cu răpirea începe o perioadă de șapte ani, care este urmată apoi de Împărăția păcii.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  O mie de ani de pace: Privire de ansamblu a istoriei omenirii din perspectiva biblică - Werner Mücher

   „Glorie lui Dumnezeu în cele preaînalte și pe pământ pace, în oameni bună plăcere!” (Luca 2.14), a proclamat o mulțime de oștiri cerești, care Îl lăudau pe Dumnezeu la nașterea Mântuitorului Isus Hristos, care fusese anunțat cu secole înainte ca Domn al păcii (Isaia 9.6). Când S-a născut, acum aproximativ 2000 de ani, „pacea pe pământ” nu putea încă să vină, deoarece poporul Israel nu L-a acceptat pe Mântuitorul lor, deși se afla într-o situație extrem de deplorabilă și avea o nevoie disperată de pace. Pe lângă aceasta, majoritatea poporului era împrăștiată printre toate popoarele pământului. Doar o mică parte se afla în Israel, dar sub stăpânirea străină a romanilor. Nenumărate pasaje din Sfânta Scriptură indică faptul că, într-o zi, când va veni Domnul păcii, va exista o pace durabilă în întreaga lume. Dumnezeu nu-și abandonează planul de binecuvântare pentru poporul Său pământean și, dincolo de acesta, pentru toate popoarele.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

   Geneza 37-50: Comentariu -  Ger de Koning

   În aceste capitole este descrisă istoria lui Iosif și a fraților lui în timpul locuirii în Canaan și în Egipt. Ultimele capitole tratează binecuvântarea dată de Iacov fiilor săi și se încheie cu moartea lui Iacov și a lui Iosif.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Doisprezece oameni în scrierile lui Pavel - Stanley Bruce Anstey

   În scrierile lui Pavel există o serie întreagă de expresii doctrinare care marchează anumite linii de adevăr și care, dacă le înțelegem corect, au o extraordinară influență practică asupra vieții noastre. În cele ce urmează aș dori să prezint douăsprezece dintre aceste expresii care ar putea fi numite „Cei doisprezece oameni în scrierile lui Pavel”.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Epistola 1 Tesaloniceni: Capitolul 4 - Stanley Bruce Anstey

    ÎNDEMNURILE LUI PAVEL ADRESATE CREDINCIOȘILOR DIN TESALONIC (1 Tesaloniceni 4-5)

   Pavel își începe îndemnurile cu cuvintele: „Încolo deci, fraților, vă rugăm și vă îndemnăm în Domnul Isus”. Așadar, îndemnurile sale au legătură cu recunoașterea domniei lui Hristos în viața credincioșilor, adică ei trebuie să recunoască autoritatea Sa ca Domn în viața lor. Credincioșii din Tesalonic „primiseră” deja aceste îndemnuri practice atunci când Pavel era la ei, dar el a considerat că este necesar să le accentueze din nou.

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)

  Pentru ce sunt bune limitările și dizabilitățile - Harold St. John

   Verset călăuzitor: 2 Corinteni 12.9 

   În zilele lui David, în Israel a fost dată o poruncă deosebită ca un ghid pentru generațiile viitoare: „Orbul și ologul nu vor intra în casă” (2 Samuel 5.8). Ea a rămas în vigoare mai bine de o mie de ani, căci în Faptele apostolilor vedem un olog „șezând la poarta Templului numită «Frumoasă»” (Faptele apostolilor 3.2). Această poruncă înseamnă: infirmitățile și slăbiciunile ne fac nepotriviți pentru prezența și slujirea lui Dumnezeu.

   Evanghelistul Matei arată cu bucurie cum cuvântul lui Hristos întrece tot ceea ce „s-a spus celor din vechime” (Matei 5.21): el subliniază că, după intrarea triumfală a Domnului nostru în Ierusalim, orbii și șchiopii au venit la el în Templu și El i-a vindecat (Matei 21.14). În mod evident, El vrea să ne arate clar că Dumnezeu este foarte dispus să repare uneltele distruse și să primească în slujba Sa pe infirmii vindecați.

mai mult... DOWNLOAD (PDF)

   Limitele disciplinării:  Când încep măsurile de disciplinare ale Bisericii (Adunării) și până unde merg acestea? - Samuel Ridout

  Versete călăuzitoare: Matei 18

   Este trist câte despărțiri au avut loc în trecut pentru că nu a fost recunoscut principiul despre care tocmai am vorbit! Acte extreme de disciplinare au fost impuse poporului lui Dumnezeu în așa fel încât nu era permis să se pună la îndoială veridicitatea unei astfel de acțiuni, ci era forțat fie să se supună acesteia, fie să se retragă din părtășia cu adunarea care a exercitat disciplinarea. Nu este nevoie să fim mai concreți aici, căci inimile noastre sunt îndurerate la gândul eșecului nostru în această direcție! Să ne întrebăm doar: nu există încă un remediu? Nu mai putem, cel puțin într-o anumită măsură, să ne întoarcem pe drumul de pe care am venit?

mai mult...   DOWNLOAD (PDF)